Przepis na ciasteczka adwentowe, przepisany z niemieckiej książki dawno, dawno temu
300 g maki
200 g schłodzonego masła
100g cukru pudru
200g mielonych migdałów300 g maki
200 g schłodzonego masła
100g cukru pudru
1 jajo
cukier wanilinowy lub waniliaszczypta soli
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki.Ideałem jest uformowanie ciasteczek w formie księżyca w fazie kwadry pierwszej lub drugiej :), ale fajne są też serduszka bądź jakiekolwiek inne figury. Powinny być dość grube.
Piekę w temperaturze 175 st. przez 15-20 minut.
Jeszcze ciepłe należy obtoczyć obficie w cukrze pudrze (każde oddzielnie), bo na tym polega ich urok po tygodniu leżenia w zamkniętym pojemniku.
O ile dotrwają, gdyż u mnie w niewidzialny sposób znikają wcześniej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz