czwartek, 3 grudnia 2009

Przepis na ciasteczka adwentowe, przepisany z niemieckiej książki dawno, dawno temu
300 g maki
200 g schłodzonego masła
100g cukru pudru
200g mielonych migdałów
1 jajo
cukier wanilinowy lub wanilia
szczypta soli
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki.
Ideałem jest uformowanie ciasteczek w formie księżyca w fazie kwadry pierwszej lub drugiej :), ale fajne są też serduszka bądź jakiekolwiek inne figury. Powinny być dość grube.
Piekę w temperaturze 175 st. przez 15-20 minut.

Jeszcze ciepłe należy obtoczyć obficie w cukrze pudrze (każde oddzielnie), bo na tym polega ich urok po tygodniu leżenia w zamkniętym pojemniku.
O ile dotrwają, gdyż u mnie w niewidzialny
sposób znikają wcześniej.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz